دوره 6، شماره 1 - ( 10-1395 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 83-78 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
چکیده:   (3439 مشاهده)
امروزه همراه با افزایش تقاضا و مصرف محصولات فراسودمند، ترکیبات مختلفی به‌منظور تولید این فرآورده‌ها به مواد غذایی افزوده می‌شود که علاوه بر تأمین نیازهای تغذیهای پایه، موجب ارتقا سلامت و کاهش احتمال بروز بیماریها میشوند. گلیکوماکروپپتید(GMP) حاصل از آب‌پنیر یکی از ترکیبات زیست فعال است که میتواند به‌منظور توسعه غذاهای فراسودمند به کار رود. GMP یک پپتید هتروژن شامل 64 اسیدآمینه است که از هیدرولیز کاپا-کازئین و شکستن پیوند بین اسیدآمینه فنیل آلانین 105 و متیونین 106 طی ساخت پنیر ایجاد میشود و دارای اثرات بیولوژیک مفید متعددی است. بهمنظور یافتن مستندات مرتبط با اثرات سلامتبخش GMP، جستجو در پایگاههای اطلاعاتی با کلیدواژههای فارسی و انگلیسی و بدون محدودیت زمانی صورت گرفت و 70 مقاله به دست آمد. از بین این مقالات، تعداد 48 مقاله بین سالهای 2016-1980 که بیشترین ارتباط را با موضوع موردمطالعه داشتند، موردبررسی قرار گرفتند. نتایج مطالعات نشان داد که GMP به دلیل ساختار خود میتواند از اتصال باکتریهای عفونتزا به دستگاه گوارش و همچنین باکتریهای کاریوژنیک به سطوح دهانی جلوگیری کند. وجود GMP در رژیم غذایی موجب کاهش ترشحات معده و ترشح کوله سیستوکینین و در نتیجه ایجاد حس سیری میشود. یکی دیگر از کاربردهای مهم گلیکوماکروپپتید در رژیم غذایی افراد مبتلا به فنیل کتونوری است که به دلیل نقص ژنتیکی، توانایی متابولیسم اسیدآمینه فنیل­آلانین را نداشته و باید از یک رژیم غذایی حاوی مقادیر کنترل‌شده فنیل­آلانین استفاده نمایند و مواد غذایی حاوی GMP به دلیل دارا بودن مقادیر جزئی از این اسید آمینه برای این افراد مناسب هستند. علاوه بر این، داشتن اثر پری بیوتیک، تنظیم پاسخهای ایمنی و افزایش جذب مواد معدنی از جمله اثرات مفید دیگر GMP است. بنابراین طراحی فرمولاسیونهای دارویی و غذایی با استفاده از GMP بر اساس هر یک از ویژگیهای سلامتبخش ذکر شده میتواند کمک بسزایی به ارتقای سطح سلامت افراد نماید.
متن کامل [PDF 1033 kb]   (1813 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1395/6/20 | پذیرش: 1395/12/22 | انتشار: 1395/12/22

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.