گروه علوم جانوری، دانشکدهی علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
چکیده: (4961 مشاهده)
نسترن کوهی با نام علمیRosa canina ، گیاهی دارویی، درختچه ای و چند ساله متعلق به خانواده ی گل سرخیان بوده و مناطق گسترش آن بخش های مختلفی از اروپا، آسیا، آمریکا و همچنین غرب و شمال غرب ایران می باشد. ترکیبات دارویی متفاوت موجود در قسمت های مختلف این گیاه به خصوص میوه ها و دانه ها، آن را به عنوان یک گیاه دارویی مهم مطرح کرده است. این گیاه به داشتن ویتامین C، خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی مشهور می باشد و در درمان بیماری های مختلفی از جمله التهاب های مفصلی کاربرد دارد. تحقیقات، وجود ترکیبات زیست فعال بسیاری را علاوه بر ویتامین C تایید کرده است که از جملهی آن ها می توان به تریترپن اسیدها، اسیدهای چرب، کاروتنوئیدها ، فلاونوئیدها و فیتواسترولها اشاره کرد. عصاره ی این گیاه و ترکیبات زیست فعال آن خواص ضد سرطانی نشان می دهند، به طوری که از رشد سلول های سرطانی و گسترش آن ها به سایر نقاط جلوگیری می کنند. آن ها روی بیان ژنها و مسیرهای پیام رسانی دخیل در سرطان اثر تعدیلی دارند. از طرف دیگر روی عملکرد انکوژنها و فرایند التهاب اثر ممانعتی داشته و با مهار متاستاز بخصوص با تاثیری که روی رگزایی دارند، از گسترش سرطان به سایر بافتها جلوگیری میکنند. ترکیبات مذکور روی ژنهای سرکوبگر توموری، نقاط کنترل چرخهی سلولی اثر مثبت داشته و مرگ برنامه ریزی شدهی سلولی را در سلول های سرطانی تحریک می کنند. در این مطالعه با جستجو در پایگاه های داده های اسکوپوس، پابمد و گوگل اسکولار به بررسی خواص ضد سرطانی گیاه نسترن کوهی در سطح مولکولی پرداخته شده است.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1395/12/1 | پذیرش: 1396/2/22 | انتشار: 1396/2/22