عضو هیئت دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دانشکده بهداشت گروه علوم پایه، ساری، ایران.
چکیده: (1134 مشاهده)
باکتری انتروکولیتیکا یک پاتوژن شایع رودهای است که از طریق مواد غذایی خصوصاً با منبع حیوانی مانند: شیر و گوشت و آب به انسان منتقل میشود. شیر از منابع عمده انتقال عفونت به انسان است. عوارض ناشی از آلودگیهای مرتبط با این باکتری در دنیا روبهافزایش است؛ لذا، احتمال مواجهشدن جامعه با یک مخاطره بهداشتی دور از انتظار نیست. ارتباط بین اسهال حاد کودکان با انتروکولیتیکا مشخص شده است. شش سروتیپ O:3 انتروکولیتیکا از نمونههای اسهالی کودکان زیر 14 سال در مرکز طبی اطفال در تهران جدا شده است. انتروکولیتیکا به آنتیبیوتیکها مقاوم اما به آمینوگلیکوزیدها حساس است. بیشترین گروه در معرض خطر نوجوانان و کودکان کمتر از 5 سال هستند. در بالغین بهصورت بروز سندرم آپاندیسیت کاذب ظاهر میشود. صدها نفر به دلیل آلودگی با انتروکولیتیکا ممکن است توسط جراحان تحت عمل آپاندکتومی قرار گیرند. سایکروفیلیکی بودن باکتری ممکن است در نواحی سردسیر ایران در تشخیص افتراقی بیماریها از جمله بروسلوز مشکلآفرین باشد. سروتیپهای 0:3, 0:8, 0:9 در انسان با داشتن سه خاصیت قدرت تهاجم و چسبیدن به سلولهای اپیتلیال میزبان، قدرت ایجاد اولسر در قرنیه چشم خوکچه هندی و تولید آنتروتوکسین مقاوم به حرارت بیمارزاییشان در انسان ظاهر میشود. بالاترین نسبت آلودگی و شیوع مربوط به اروپای غربی و شهرکرد گزارش شده است. فراوانی آلودگی با انتروکولیتیکا در 300 نمونه گوشت تهیهشده از سوپرمارکتهای شهرکرد به میزان 14 درصد در 22 نمونه، گوشت گاو و گوسفند به میزبان 4 درصد و طیور به میزان 34 درصد. فراوانی آلودگی به سروتیپ O:3 انتروکولیتیکا در 3300 نمونه تهیه شده از گوشت مرغ به میزان 66/21 درصد، در10 نمونه به میزان 38/ 15درصد. فراوانی آلودگی در اهواز در 150 نمونه شیر خام، در 36 نمونه به میزان 24 درصد، در سال 2015 شیوع انتروکولیتیکا در شیر خام گوسفند و بز 4/2 درصد اعلام شده است. هدف این مطالعه مروری سریع بر مخاطره بهداشتی ناشی از آلودگی با انتروکولیتیکا در جهان میباشد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1402/5/3 | پذیرش: 1402/1/12 | انتشار: 1402/1/12