هدف از پژوهش حاضر مرور سیستماتیک مداخلات مبتنی بر تئوری پلیواگال در افراد دارای نیاز خاص است. تئوری پلیواگال یک تئوری عصبشناختی است که میکوشد نقش سیستم عصبی خودکار در تنظیم رفتارهای اجتماعی، واکنشهای عاطفی و وضعیتهای فیزیولوژیکی را توضیح دهد و طی چند سال گذشته توجه بسیاری را به خود جلب کرده است.
این پژوهش به روش کیفی و بر اساس مرور نظاممند و سیستماتیک انجام شده است. با استفاده از کلیدواژههای تئوری پلیواگال و مداخله، تئوری پلیواگال و تکنیک، پلیواگالدرمانی، تحریک عصب واگ، پایگاههای اطلاعاتی خارجی شاملScience Direct, Wiley, Springer, Ebsco and Frontiers و داخلی شامل مگیران، علم نت واطلاعات علمی جهاد دانشگاهی در فاصله زمانی 1994 تا 2023 برای دستیابی به هدف پژوهش بررسی شده است.
در فرایند بررسی سیستماتیک 12 مدرک مرتبط با هدف پژوهش یافته و بررسی شده است. برای تحلیل یافتهها از روش ترکیب مضمونی استفاده شده است. در نهایت مضامین تحلیلی که شناسایی شدهاند عبارتاند از: مکانیسم اثربخشی مداخلات مبتنی بر تئوری پلیواگال، انواع مداخلات مبتنی بر تئوری پلیواگال در افراد با و بدون نیاز خاص، کاربست تئوری پلیواگال در افراد با نیاز خاص، کاربست تئوری پلیواگال در افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم، کاربست تئوری پلیواگال در افراد مبتلا به ناتوانی هوشی، کاربست تئوری پلیواگال در افراد مبتلا به نقص توجه/ بیشفعالی و کاربست تئوری پلیواگال در افراد مبتلا به لکنت.
به طورکلی بررسی یافتههای پژوهشی، کارایی این نظریه را برای توسعه مداخلات هدفمند مبتنی بر تئوری پلیواگال در بهبود حوزههای کلیدی ارتباط و رفتار، تنظیم شناختی، هیجانی و اجتماعی، ارتقای مهارت مواجهه با استرس و تنش در بسیاری از اختلالات مانند مشکلات رفتاری، بیش فعالی / نقص توجه، اوتیسم، لالی انتخابی و ... نشان میدهد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |