گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز
چکیده: (3361 مشاهده)
شیر یکی از معدود غذاهایی است که تقریباً همه ترکیبات ضروری برای تغدیه انسان را داراست. با تحقیق در قرآن، احادیث و روایت مربوط به پیامبر و امامان و منابع طب سنتی می توان به این نتیجه رسید که به بسیاری از خواص درمانی شیر قبلاً در این منابع اشاره شده است. مقاله مروری حاضر نیز با هدف بررسی اهمیت توصیههای موجود در متون اسلامی و منابع طب سنتی و همخوانی آنها با نتایج آخرین تحقیقات علمی در علم پزشکی نوین انجام گرفت.
در راستای تحقق هدف پژوهش حاضر، از کتبی نظیر قرآن کریم، المستدرک علی الصحیحین، کنز العمال، الخصال، سفینه البحار، الکافی، المحاسن، طب الائمه، طب الصادق و حفظ الصحه ناصری استفاده گردید. برای جستجو در پایگاه های علمی بین المللی (Google Scholar، Web of Science، ScienceDirect، Scopus ، Pub Med) و داخلی (SID، Magiran، Medlib، Civilica) از واژگان کلیدی شیر، قرآن، طب، بیماری، خواص، اثرات و همچنین کلمات Milk، Quran، Hadith، Medicine، Disease استفاده شد و از مطالعات اپیدمیولوژی و مداخلهای مطلوب و با کیفیت مناسب ما بین سال های ۲۰۰۰ تا 2017 میلادی استفاده گردید. از مجموع 919 مقاله به دست آمده، تعداد 53 مقاله که واجد اطلاعات معتبر و قابل اعتماد بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. علاوه بر توصیههای مکرر قرآن و تأکید پیامبر و ائمه معصومین (ع) و طب سنتی نسبت به مصرف شیر، نتایج مطالعات اخیر نیز نشان میدهند که شیر علاوه بر دارا بودن خواص ارزشمند در درمان بیماریهایی نظیر سرطان، بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، استرس و بیماریهای عصبی می تواند در کاهش وزن، تقویت سیستم ایمنی و کاهش ابتلا به عفونت، پوکی استخوان نیز مؤثر واقع شود. بررسی آخرین یافته های تحقیقات علمی نشان می دهد که اشارات قرآن و توصیه های پیامبر و امامان به استفاده از این ماده غذایی، با یافته های محققان همخوانی دارد.
واژههای کلیدی: شیر،
غذا،
طب نوین،
تغذیه،
درمان
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1396/3/30 | پذیرش: 1396/8/27 | انتشار: 1396/9/29