جلد 4 - ویژه نامه                   جلد 4 - ویژه نامه صفحات 157-174 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moshrefi B, Delshad H, Karimzadeh L. Iodine Fortification Program Effectiveness: A Review on National Studies of Iodine Fortification. Clin Exc 2015; 4 (S1) :174-157
مشرفی بهناز، دلشاد حسین، کریم زاده لاله. اثربخشی برنامه غنی سازی ید: مروری بر مطالعات ملی یدرسانی نمک یددار. تعالی بالینی. 1394; 4 (S1) :174-157

غنی­سازی ید گستره جهانی دارد. پایش برنامه‌ریزی‌شده برنامه­های غنی­سازی ید باید انجام شود تا اطمینان حاصل گردد که غنی­سازی در سطح مطلوب انجام می­شود. این مطالعه  با هدف بررسی اثربخشی برنامه غنی­سازی ید براساس داده­های مربوط به شیوع گواتر، میانه دفع ادراری ید کودکان سن مدرسه و وضعیت یدرسانی نمک یددار که در مطالعات ملی انجام شده و از زمان شروع غنی­سازی ید تاکنون گزارش شده است، انجام شد. برای یافتن اطلاعات علمی منتشر شده سیستم­های نظارتی اختلالات ناشی از کمبود ید، اطلاعات مربوط به اختلالات ناشی از کمبود ید در سطوح ملی، جستجو در پایگاه­های اطلاعاتی SID ،ScienceDirect، Pubmed، Scopus  و IranMedex و بدون در نظرگرفتن محدودیت زمانی، به دو زبان فارسی و انگلیسی انجام شد. یافته­های پژوهش­های ملی منتشر شده به دست آمده، خلاصه و تفسیر شد. با آن که شیوع گواتر، دفع ید ادراری بچه­های سن مدرسه و وضعیت یدرسانی نمک یددار، معیارهای مورد نظر سند ملی تغذیه و امنیت غذایی را برآورده کرده است اما هنوز در چند استان عدم کفایت تغذیه­ای ید(میانه ادراری بالاتر یا پایین­تر از حد مطلوب) مشاهده می­شود. گرچه به نظر می­رسد ایران به پیشرفت­های قابل‌توجهی در یددار کردن جهانی نمک و رسیدن به همه معیارهای حذف کمبود ید رسیده است، اما عدم کفایت تغذیه­ای ید مشاهده شده در برخی استان­ها به توجه و چاره­جویی نیاز دارد. همچنان با توجه به اهمیت پایش برنامه غنی­سازی در حفظ این موفقیت، انجام پایش پنجم ملی ضروری به نظر می­رسد.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1394/7/26 | پذیرش: 1394/10/7 | انتشار: 1394/10/9