دکترای طب سالمندی، دانشکده پرستاری مامایی نسیبه، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.
چکیده: (3504 مشاهده)
امروزه مسئلهی سالمندی و عوارض آن از اهمیت بالایی برخوردار بوده، چرا که تا چند سال آینده افراد ســالمند نسبت بیشــتری از کل جمعیت را بــه خود اختصــاص میدهند. اهم مشکلات این قشر جنبهی روانی داشته و افسردگی از تنهایی و نداشتن اوقات فراغت خوب باعث مشکلات روانی زیادی در سالمندان شده است. لذا هدف این مطالعه مروری بررسی مسئلهی اوقات فراغت سالمندان و تأثیر آن بر افسردگی در آنهاست.
در این مطالعه مروری، از مقالههای چاپشده در مجلات داخلی و خارجی موجود در پایگاههای اطلاعاتی Google Scholar, ProQuest, Elsevier, Pubmed, ISI (Web of Science), Iran Medex, Scopus در محدوده سالهای 1990 تا 2018 استفاده شد. جستجوی مقالهها بهطور عمده و با استفاده از کلیدواژههای سالمند و سالمندی، اوقات فراغت، افسردگی و معادل انگلیسی آنها Elderly and aging, Leisure, Depression انجام گردید. فرآیند انتخاب مقالات بر اساس این راهبرد انجام شد: در انتهای جستجو، تعداد 100 مقاله به دست آمد و از بین 80 مقاله پس از غربالگری عنوان و چکیده، 35 مقاله پس از مطالعه چکیده و 3۶ مقاله پس از بررسی متن کامل مقالات کنار گذاشته شدند و در نهایت 9 مقاله واجد معیارهای ورود به مطالعه شناخته شد.
در این مطالعهی مروری، 9 مقاله موردبررسی قرار گرفتند. در این مقالات ابتدا اوقات فراغت و فعالیتهای آن موردبررسی قرار گرفتند و تعریف کاملی از این متغیر آورده شد. سپس با در نظر گرفتن عوامل تأثیرگذار بر ایجاد شرایط بهتری از اوقات فراغت، به تأثیر آن بر افسردگی سالمندان پرداخته شد و تجربیات سالمندان در این دوره برای رهایی از افسردگی بیان گردید.
نتایج نشان دادند که اولین موضوعی که سالمندان با آن مواجه هستند مسئلهی گذران دوران سالمندی است. چرا که زمان خالی زیادی را پیش رو دارند. لذا موضوع اوقات فراغت برای آنها بسیار مهم است. روشهای مختلفی برای گذران این دوره به ثبت رسیده که با توجه به نتایج این مطالعه انتخاب مسئولیتهای اجتماعی جدید، به اشتراک گذاشتن تجربیات خود با دیگران، روایت درمانی، انجام فعالیتهای بدنی و ورزشهای منظم، استفاده از توانمندیها، ایجاد فعالیتهای جدید از جمله مواردی است که خلأ ناشی از اوقات فراغت را پرکرده و باعث کاهش مشکلات روانی و افسردگی در این قشر باارزش جامعه میشود.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
پرستاری دریافت: 1397/12/13 | پذیرش: 1397/12/13 | انتشار: 1397/12/13