Foroughi Z, Tahmasebi Limooni S, Ghiasi M. A Review of the status of existing scientific index and selection of the most appropriate index for evaluation of scientific outputs in the field of medical sciences. Clin Exc 2020; 9 (4) :23-33
URL:
http://ce.mazums.ac.ir/article-1-498-fa.html
دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران.
چکیده: (3262 مشاهده)
در سالهای اخیر تولیدات علمی در حوزه علوم پزشکی رشد چشمگیری داشته و تعیین شاخص مناسب برای سنجش آنها نیز ضروری است . هدف از تحقیق حاضر، بررسی مروری وضعیت شاخصهای موجود علمسنجی و شاخص علمسنجی مطلوب برای ارزیابی بروندادهای علمی در حوزه علوم پزشکی است.
در این مطالعه مروری، با استفاده از کلیدواژههای فارسی(علمسنجی، شاخص ،مجلات، دانشگاه، پژوهشگر ) در پایگاههای فارسی مگیران، نورمگز، ایرانداک، کتابخانه ملی، علوم منطقهای، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، سیویلیکا و کلیدواژههای لاتین (Scientometric, indicator, Journals, University ,Researcher) در پایگاههای خارجی با جستجوی پیشرفته Google، Pubmed،Google scholar،Scopus، ISI وResearch gate کاوش صورت پذیرفت. در این راستا سعی شده مرتبطترین پیشینهها در محدوده سالهای 2019-2005 به شرح زیر استخراج شوند. در نتیجه جستجو براساس وجودکلیدواژه در عنوان مقاله، 28 مقاله که واجد اطلاعات معتبر و قابلاعتماد بودهاند، موردبررسی قرار گرفتند. یافتههای استخراجشده از مطالعات نشان داد که در تمامی پژوهشها یک وجه مشترک وجود دارد،که شاخصهای موجود نمیتوانند بهتنهایی بروندادهای علمی را بهصورت جامع ارزیابی نمایند و همه محققان در پژوهشهای خود به دنبال ارائه شاخصی جدیدی بودند تا مکمل و یا جایگزین شاخصها گردند. بنابراین کار علمی فعالیتی پیچیده است که باید توسط بیش از یک متریک ارزیابی شود و نیاز به لزوم بهکارگیری شاخصهای ترکیبی را نمیتوان نادیده گرفت. چرا که امروزه علمسنجی در شناخت بهتر نقاط قوت و ضعف و تبیین و پیشبینی وضعیت علمی پژوهشگران، دانشگاههای علوم پزشکی کاربردهای فراوان یافته است.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
كتابداري و اطلاع رساني دریافت: 1398/9/21 | پذیرش: 1399/1/20 | انتشار: 1399/1/20