گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکدهی علوم تغذیه و صـنایع غـذایی، دانشـگاه علـوم پزشـکی شـهید بهشتی، تهران، ایران. & گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکدهی علوم تغذیه و صـنایع غـذایی، دانشـگاه علـوم پزشـکی شـهید بهشتی، تهران، ایران.
چکیده: (326 مشاهده)
مخاطرات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی از جمله عواملی هستند که همواره ایمنی غذا را تهدید میکنند. در این راستا، مخاطرات بیولوژیکی از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است. در این میان، باکتریها نقش مهمی در ایجاد فساد مواد غذایی و بیماریهای منتقلشونده از طریق غذا دارند. علاوه بر این، رویکرد جدیدی در سالهای اخیر اتخاذ شده است که مبتنی بر کاربرد پروبیوتیکها و پستبیوتیکها است. در این رویکرد، کنترل رشد و تکثیر اجرام بیماریزای عامل عفونت و فساد از طریق بهکارگیری ترکیبات مذکور که دارای منشأ ایمن و اثر ضدمیکروبی چشمگیری هستند، صورت میگیرد. نتایج مطالعات اخیر نشان میدهد که پستبیوتیکها میتوانند عناصر جایگزین مناسبی برای سلولهای زندهی پروبیوتیک باشند و همچنین، بهعنوان عوامل ضدمیکروبی جدید استفاده شوند. مکانیسمهای اصلی ضدمیکروبی پستبیوتیکها شامل اسیدی کردن سیتوپلاسم سلولی، جلوگیری از تنظیم و تولید انرژی، سرکوب رشد میکروارگانیسمهای بیماریزا با تشکیل منافذ در غشای سلول، تغییرات مورفولوژیکی و عملکردی اجزای حساس مانند پروتئینها و پپتیدها با ایجاد اسیدیته در سیتوپلاسم سلولی و همچنین، تحریک ایجاد مسیرهای اکسیداسیون در سلولهای باکتریایی است؛ بنابراین، در حال حاضر، منابع علمی موجود در پایگاههای اطلاعاتی تأیید میکنند که پستبیوتیکها بهدلیل ویژگیهای منحصربهفرد خود، میتوانند بهعنوان رویکردی نوین و ابزاری امیدوارکننده در زمینهی کنترل رشد و تکثیر اجرام بیماریزا و عامل فساد در ماتریکسهای غذایی و همچنین، برای تولید غذاهای فراسودمند به کار روند.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1402/9/23 | پذیرش: 1403/6/15 | انتشار: 1403/6/15