دوره 13، شماره 3 - ( 11-1402 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 43-28 | برگشت به فهرست نسخه ها

Roshanzadeh M, Taj A, Khaledi F, poornazari M, Mohammadi S. Reviewing Mental Disorders Among the Elderly During the COVID-19 Pandemic and Related Factors: A Systematic Review. Clin Exc 2024; 13 (3) :28-43
روشن زاده مصطفی، تاج علی، خالدی فیروز، پورنظری مهدی، محمدی سمیه. مروری بر اختلالات روحی‌روانی سالمندان در همه‌گیری کرونا و عوامل مرتبط با آن؛ مرور نظام مند. تعالی بالینی. 1402; 13 (3) :28-43

دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران.
     ماهیت و پیامدهای کووید 19 مشکلات مختلفی را برای گروه­های آسیب­پذیر به‌خصوص سالمندان ایجاد کرد. هدف این مطالعه، مروری بر اختلالات روحی‌روانی سالمندان در همه‌گیری کرونا و عوامل مرتبط با آن است.
مرور سیستماتیک حاضر در سال ۱۴۰2 مطابق با راهنمای دانشگاه یورک انجام شد. جست‌وجوی مقالات با ترکیبی از کلیدواژه­های سلامت روان، سالمندان، همه­گیری کووید 19، مشکلات روانی، تأثیرات روانی، دیسترس روانی به زبان فارسی و انگلیسی و بدون محدودیت زمانی انجام شد. طبق معیارهای ورود و خروج، در نهایت، ۳۱ مقاله وارد مطالعه شدند.
۵ مقاله در ایران و ۲۶ مقاله در مجلات بین­المللی پایگاه­های داده­ای Pub Med ،Scopus ، Proquest ، Springer ،Science Direct ،Wiley ، Google Scholar و ایرانیSID ،IranDoc ،Nindex ، Magiran وIran-medex  در بازه‌ی زمانی 2023-2019 منتشر شده بود. ۲۱ مقاله کمی، 4 مقاله کیفی و 4 مقاله مرور سیستماتیک بودند. نتایج در راستای اهداف مطالعه به سه گروه علائم دیسترس روانی سالمندان در دوره‌ی همه­گیری کرونا، علائم افزایش­دهنده‌ی دیسترس روانی سالمندان و علائم کاهش­دهنده‌ی دیسترس روانی سالمندان طبقه­بندی شدند.
با توجه به اینکه سالمندان به­واسطه‌ی بسیاری از عوامل خطر مانند؛ تنهایی، مشکلات جسمانی و در نتیجه، اعمال سیاست­هایی مثل قرنطینه‌ی خانگی و محدودیت­ها آسیب می­بینند، بایستی علاوه بر بررسی سلامت جسمانی، غربالگری آن‌ها از نظر سلامت روان نیز انجام شود. تمرکز بر عوامل کاهنده‌ی دیسترس روانی مانند؛ تفریحات خانگی و حفظ ارتباطات به­صورت مجازی و تمرکز بر ایمان، خودمراقبتی و حفظ رویکرد عادی زندگی، می­تواند نقش مؤثری در کاهش اثرهای منفی همه­­گیری کرونا در سالمندان داشته باشد.

واژه‌های کلیدی: افسردگی، اضطراب، دیسترس، سالمندی، کووید 19.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: پزشکي اجتماعي
دریافت: 1402/12/15 | پذیرش: 1402/11/10 | انتشار: 1402/11/10