سابقه و هدف: چاقی تاثیر منفی بر سلامت روانشناختی زنان دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی بر تنظیم هیجان و کیفیت زندگی زنان مبتلا به چاقی صورت گرفته است.
مواد و روشها: روش پژوهش حاضر نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون-پسآزمون و پیگیری با گروه کنترل بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل همه زنان مبتلا به چاقی درجه یک (محاسبهشده از طریق شاخص (BMI)) که به متخصصان و کلینیکهای چاقی و تغذیه شهر تبریز (12 کلینیک) در سال 1402 مراجعه کردهاند، بوده است. 30 نفر با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هرکدام 15 نفر) قرار گرفتهاند. گروه آزمایش آموزش مختص گروه خود را در 8 جلسه 5/1 ساعته دریافت کردهاند؛ گروه کنترل هیچ آموزشی را دریافت نکردهاند. هر دو گروه، پیش، پس و 3 ماه پس از مداخله بهپرسشنامههای دشواری در تنظیم هیجان گراتز و رومر و کیفیت زندگی پاسخ دادهاند. دادهها با آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر تجزیه و تحلیل شدهاند.
یافتهها: نتایج نشان داده است که آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی در مقایسه با گروه کنترل، تنظیم هیجان و کیفیت زندگی زنان مبتلا به چاقی را در پسآزمون بهبود بخشیده است (001/0>P) و این تاثیر در مرحله پیگیری ماندگار بوده است (001/0>P).
نتیجه گیری: آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی به احتمال زیاد میتواند سبب بهبود تنظیم هیجان و کیفیت زندگی زنان مبتلا به چاقی شود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |