دوره 14، شماره 1 - ( ویژه نامه آموزش علوم پزشکی 1403 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 121-105 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khalili Azimi A, Keramati M, MoeinZad H, Safaie N, Amin Mosavi A. Identifying the Factors Affecting the Adoption of Telemedicine for Special Patients in Iran: An Interpretive Structural Modeling Study. Clin Exc 2024; 14 (1) :105-121
URL: http://ce.mazums.ac.ir/article-1-838-fa.html
خلیلی عظیمی عاطفه، کرامتی محمدعلی، معین زاد حسین، صفایی ناصر، امین موسوی عبدالله. شناسایی عوامل مؤثر در پذیرش پزشکی از راه دور برای بیماران خاص در ایران: یک مطالعه به روش مدل‌سازی ساختاری تفسیری. تعالی بالینی. 1403; 14 (1) :105-121

URL: http://ce.mazums.ac.ir/article-1-838-fa.html


گروه مدیریت فناوری اطلاعات، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
چکیده:   (890 مشاهده)
سابقه و هدف: بیماری‌های خاص جزو بیماری‌های مزمن، پیش‌رونده و حادشونده‌اند که به‌تدریج باعث ناتوانی فرد در انجام فعالیت‌ها می‌شوند. فناوری پزشکی از راه دور امکان تشخیص و مراقبت از راه دور را با تجهیزات و دستگاه‌های تشخیصی فراهم می‌کند. با استفاده از این فناوری بیماران خاص و صعب‌العلاج می‌توانند ویزیت شوند و مراقبت‌های لازم را با استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات دریافت کنند. این پژوهش با هدف شناسایی و تحلیل عوامل مؤثر در افزایش استفاده از فناوری پزشکی از راه دور برای بیماران خاص ایران انجام شده است.
روش کار: پس از بررسی مطالعات پیشین، با 10 نفر از خبرگان حوزه‌ی سلامت و فناوری اطلاعات سلامت به‌منظور آگاهی از عوامل مؤثر در گسترش فناوری پزشکی از راه دور در ایران به روش عمیق نیمه‌ساختاریافته مصاحبه شد. پس از تحلیل کیفی نظرهای خبرگان و دسته‌بندی عوامل، با استفاده از روش دیمتل، شدت اثرگذاری و اثرپذیری و جهت تأثیر عوامل مؤثر بر یکدیگر مشخص شد. سپس با روش مدل‌سازی ساختاری تفسیری، طبقه‌بندی عوامل و شناسایی روابط بین معیارها انجام شد.
یافته‌ها: مدل ساختاری این پژوهش شامل پنج سطح است که معیارهای فرهنگ سازمانی، تخصیص منابع مناسب، احصای فرایندها و پیکربندی مجدد خدمات از عوامل تأثیرگذار و بنیادی‌ شناسایی شده‌اند که تغییر این عوامل ممکن است تأثیرات گسترده‌ای بر سایر عوامل و بر کل سیستم داشته باشد. همچنین، پذیرش و تمایل بیماران به استفاده از پزشکی از راه دور، نگرش و باور متخصصان مراقبت‌های بهداشتی راجع به پزشکی از راه دور و اعتماد به این فناوری از پیامدهای عوامل سطوح بالاترند.
نتیجه گیری: با توجه به نیاز درمانی بیماران خاص، که مراجعه به پزشک و مراکز درمانی به‌صورت مستمر برایشان ضروری است، باید راهکارهایی برای تسهیل دریافت خدمات و حمایت از این بیماران اندیشیده شود. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که فرهنگ سازمانی و پشتیبانی مدیریت و تخصیص منابع لازم به اجرای این فناوری و مهندسی مجدد فرایندها ممکن است به گسترش فناوری پزشکی از راه دور در ایران و بهره‌‌مندی بیماران خاص کمک شایانی کند.
 
متن کامل [PDF 792 kb]   (304 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: مديريت خدمات بهداشتي و درماني
دریافت: 1403/3/6 | پذیرش: 1403/4/13 | انتشار: 1403/4/13

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تعالی بالینی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Clinical Excellence

Designed & Developed by : Yektaweb