دوره 14، شماره 3 - ( 9-1403 )                   جلد 14 شماره 3 صفحات 67-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Baseri N, Mostafavi E. A Review of Infectious Q Fever Hepatitis. Clin Exc 2024; 14 (3) :53-67
URL: http://ce.mazums.ac.ir/article-1-873-fa.html
باصری ندا، مصطفوی احسان. مروری بر هپاتیت عفونی تب کیو. تعالی بالینی. 1403; 14 (3) :53-67

URL: http://ce.mazums.ac.ir/article-1-873-fa.html


گروه باکتری‌شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
چکیده:   (209 مشاهده)
هپاتیت یا التهاب در پارانشیم کبد یک نگرانی مهم پزشکی در سراسر جهان است؛ چراکه در صورت درمان نشدن مناسب و مزمن شدن بیماری، مرگ اجتناب‌ناپذیر می‌شود. هپاتیت به دلایل مختلفی از جمله عوامل عفونی (مانند ویروس هپاتیت A، B و C) و غیرعفونی (مانند؛ مصرف الکل، عوارض داروها، برخی از سموم و بیماری خودایمن) می‌تواند بروز کند.
کوکسیلا بورنتی، یک باکتری داخل سلولی اجباری
و عامل ایجادکننده بیماری تب کیو،  به عنوان یکی از عوامل شناخته‌شده هپاتیت گرانولوماتوز در جهان، به ویژه در کشورهایی که تب کیو بیماری اندمیک است، مطرح می‌شود. تب کیو تظاهرات بالینی متغیری دارد، اما اغلب بیماران مبتلا به عفونت، بدون علامت و تحت بالینی هستند. عفونت‌های علامت‌دار به دو صورت حاد و مزمن بروز می‌کنند. هپاتیت اغلب در بیماران مبتلا به تب کیو حاد رخ می‌دهد. به ندرت فرم حاد هپاتیت تب کیو به حالت مزمن و منتشر تبدیل می‌شود. همچنین گاهی فرم اندوکاردیت منتشرشده از تب کیو، می‌تواند با درگیری کبدی همراه باشد.

از تظاهرات بالینی، آزمایشگاهی و پاتولوژیک غالب هپاتیت حاد تب کیو می‌توان به تب، سردرد، افزایش آنزیم‌های ترنس آمیناز و حضور گرانولوم، سلول‌های التهابی و حلقه‌های فیبرین در بیوپسی کبدی و مغز استخوان اشاره کرد. تشخیص هپاتیت ناشی از کوکسیلا بورنتی از طریق علایم بالینی همراه با افزایش سطح آنتی بادی IgG فاز II و یا اثبات مولکولی حضور کوکسیلا بورنتی در  بیوپسی کبدی حاصل می‌شود.
در ایران موارد هپاتیت عفونی، بیشتر از نظر وجود عفونت‌های ویروسی مانند ویروس‌های هپاتیت A، B و C بررسی می‌شوند. اما بررسی برای حضور کوکسیلا بورنتی در نمونه‌های مشکوک انجام نشده است. از آنجایی که هپاتیت یکی از بیماری‌های‌شایع در ایران است و از طرفی کوکسیلا بورنتی یک عفونت اندمیک در ایران است، هدف مقاله مروری حاضر، آگاه‌سازی پزشکان ایران به این واقیعت است که برخی موارد بیماری هپاتیت عفونی در ایران ممکن است نتیجه عفونت با کوکسیلا بورنتی باشد. در نتیجه پیشنهاد می‌شود که بیماران مبتلا به هپاتیت‌های غیرویروسی (به ویژه هپاتیت گرانولوماتوز) با علائم بالینی تب حاد با منشأ ناشناخته یا تب طولانی‌مدت، به ویژه در افراد پرخطر از نظر ابتلا به تب کیو (مانند دامداران و کشاورزانی که در تماس نزدیک با دام هستند)، از نظر ابتلا به تب کیو،آزمایش سرولوژیکی ایمونوفلورسانس غیرمستقیم (در فاز حاد و یا مزمن بیماری) و مولکولی (در فاز حاد بیماری) شوند و هپاتیت حاد تب کیو به تشخیص‌های افتراقی این گروه از بیماران اضافه شود تا با روشن شدن وضعیت این عفونت در بیماران هپاتیتی، دست‌اندرکاران بهداشتی را در جهت کنترل و درمان این بیماری در ایران یاری دهد
متن کامل [PDF 936 kb]   (73 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: عفوني
دریافت: 1403/7/6 | پذیرش: 1403/10/25 | انتشار: 1403/10/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تعالی بالینی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Clinical Excellence

Designed & Developed by : Yektaweb