اکراتوکسینها شامل خانوادهای از متابولیتهای ثانویه سمی تولید شده توسط چندین گونه از قارچهای جنس آسپرژیلوس و پنیسیلیوم هستند. اکراتوکسینهای A، B و C اعضایی از این خانواده هستند که به میزان بیشتری در نمونهها یافت میشوند. اکراتوکسین A وفور و سمیت بیشتری از سایرین دارد. پیشگیری از ایجاد مسمومیت کلیوی، کبدی و عصبی، سرکوب سیستم ایمنی، ناهنجاریهای جنینی و سرطان که از خصوصیات این سم میباشد با شناخت بیشتر آثار فیزیولوژیک و مسیر رسیدن این سم به بدن جامعه مصرفکننده، حاصل میگردد. اکراتوکسین A قادر است به زنجیره غذایی انسان از طریق وارد شدن به فرآوردههای دامی در اثر تغذیه دام از خوراکهای آلوده و همچنین از طریق مصرف فرآوردههای غذایی تولید شده از غلات آلوده، وارد شود. اکراتوکسین A قادر است از طریق شیر مادر وارد بدن نوزاد گردد. اطفال و کودکان که روزانه مقادیر زیادی شیر مصرف میکنند ممکن است دریافت روزانه اکراتوکسین A آنها از حد مجاز بیشتر باشد. این مقاله با مروری بر تحقیقات منتشرشده پیرامون خواص بیوشیمیایی و سمیت اکراتوکسین A، تولید سم در مواد خوراکی و غذایی و چگونگی سازوکار ایجاد مسمومیت، در ارتباط با مخاطرات سلامت و امنیت غذایی جامعه بحث میکند. در ارتباط با مواد غذایی که احتمال آلودگی به اکراتوکسین A در مورد آنها میرود، روشهای پیشگیری و مقابله با مسمومیت ذکر میگردد. نتیجه افزایش آگاهی نسبت به این سم، اصلاح مسیر رسیدن این سم به جامعه مصرف کننده است که از مزرعه تا منازل را شامل میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |